کد خبر : 14208
تاریخ انتشار : پنجشنبه 22 اسفند 1398 - 2:45

گزارش کوثر کریمی از از پشت پرده مصائب کرونا؛

الکل با چاشنی مرگ/ الکلی که پل مرگ شد/ مراسمات عزاداری پاگرد شیوع کرونا

این روزها مصرف الکل به صورت خوراکی با تصور ویروس کُش بودن آن تعداد مصدومان زیادی در اهواز برجای گذاشته که منجر به فوت و کور شدن برخی از آنها شده است.   کوثر کریمی/مهر: طی چند روز گذشته اطلاعیه هایی از دانشگاه های مختلف کشور مبنی بر هشدار به مردم برای عدم مصرف الکل

این روزها مصرف الکل به صورت خوراکی با تصور ویروس کُش بودن آن تعداد مصدومان زیادی در اهواز برجای گذاشته که منجر به فوت و کور شدن برخی از آنها شده است.

 

کوثر کریمی/مهر: طی چند روز گذشته اطلاعیه هایی از دانشگاه های مختلف کشور مبنی بر هشدار به مردم برای عدم مصرف الکل و بی تأثیر بودن در روند مبارزه با ویروس کرونا در حالی منتشر شد که شمار مراجعه کنندگان دارای مسمویت الکلی در حال رکورد زدن بود.

 

در استان خوزستان اما مراجعه بیش از ۴۵۰ نفر با مسمومیت الکلی به ثبت رسیده که ۲۶۵ نفر آنها بستری و در این بین برخی افراد دچار آسیب به کلیه و برخی هم دچار نابینایی شدند؛ متأسفانه خبر بدتر اینکه بیش از ۳۶ نفر جان خود را از دست دادند و رده سنی فوت شدگان نیز حداقل نوجوان ۱۶ ساله و حداکثر جوان ۳۱ ساله بود.

با افزایش موج انتشار ویروس کرونا شاهد کمبود موجودی الکل اتانول در داروخانه ها بودیم که همین امر باعث شده تا سودجویان همیشه حاضر در صحنه از این کمبود به عنوان حیات خلوتی مرگبار استفاده کنند.

 

متأسفانه سودجویان با دستکاری الکل صنعتی یا همان متانول و تغییر رنگ آن به وسیله مایع سفیدکننده (وایتکس) نسبت به عرضه این نوع الکل به نام اتانول در میان مردم اقدام کردند.

 

کمبود اقلام ضدعفونی کننده حیات خلوت سودجویان

هرچند بی تفاوتی مردم نسبت به هشدارهای وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور برای عدم خرید وسایل ضدعفونی کننده و بهداشتی از مراکز غیر معتبر قابل چشم پوشی نیست اما مراجعه مکرر به داروخانه های مختلف سطح شهر در اهواز و نبود این اقلام باعث فراهم شدن زمینه سوءاستفاده برای سودجویان شده است.

البته دادستانی اهواز بلافاصله با ورود به موضوع موفق به دستگیری پنج متهم در این زمینه و کشف مقادیر بسیاری از الکل متانول شد.

 

فارغ از اینکه این افراد الکل طبی مصرف کرده اند یا صنعتی که با مایع سفیدکننده تغییر رنگ داده شده ولی چرا باید از آن به عنوان یک خوراکی ضد ویروس کرونا استفاده کنند؟

چرا آنقدر که به ضدعفونی با الکل در اطلاعیه های مختلف اشاره شده ولی هیچ هشداری برای عدم مصرف آن به صورت خوراکی صادر نشد؟ بسیاری از مصرف کنندگان جوانان یا حتی نوجوانان کم سن و سالی بودند که با تصور تأثیرگذاری الکل بر ویروس کرونا آن را تناول کرده اند تا مبادا این ویروس به بدن آنها ورود کند.

 

مراسمات عزاداری زنگ خطر شیوع کرونا

و اما بزرگترین زنگ خطر فعلی این است که اقوام و عشایر مختلف برای فوت جوانان مراسم های عزاداری سنگین و چند روزه ای برگزار می کنند؛ در شرایط فعلی آیا نظارتی بر نحوه خاکسپاری جان باختگان می شود؟ چون همین مراسمات و حضور گسترده مردم برای عزاداری خود منشأ انتشار گسترده ویروس کرونا است.

خانواده یکی از جانباختگان در منطقه خروسیه با وجود عدم تحویل جسد به آنها نسبت به برگزاری یک مراسم عزاداری اقدام و متأسفانه مردم بسیاری هم برای عرض تسلیت در این مراسم حضور پیدا کردند.

 

برای بسیاری از افرادی که در مراسم حضور داشتند، خبری از استفاده دستکش یا ماسک نبود؛ اکثر آنها بدون رعایت موارد بهداشتی از منزل خروج و با وجود تأکید بر عدم حضور در تجمعات اما به این مراسم آمده بودند.

 

شایعات اغواگرانه فضای مجازی/ الکل ویروس کُش نیست

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار می کند: در مسمومیت با متانول یا الکل چوب، تشخیص درمان و بیماریابی به موقع می تواند در کاهش موارد مرگ و سایر ناتوانی مثل کوری کمک کند.

 

سید مهدی حسینی زاده ادامه می دهد: شایع ترین علت مسمومیت های فعلی در کشور با الکل متانول است، متأسفانه مصرف مشروبات الکلی توزیعی آلوده شده به متانول است چون نسبت به اتانول ارزان تر است و برخی افراد سودجو از این فضا سوءاستفاده کردند.

 

وی عنوان می کند: برخی افراد و گروه هایی که متمایل هستند تا بر خلاف توصیه های شرعی نسبت به مصرف الکل اقدام کنند، از طریق استفاده الکل متانول آسیب دیده و متأسفانه میزان این نوع مسمومیت در اقشار کم درآمد بیشتر است.

 

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز اضافه می کند: در فضای مجازی صحبت هایی به صورت عامیانه مطرح می شود که مصرف الکل باعث از بین رفتن ویروس کرونا در بدن می شود که بسیار غلط و اغواگرانه است؛ مصرف الکل طبیعتا کار مذمومی است و از لحاظ شرعی و اعتقادی نیز از آن به عنوان یک کار ناپسند یاد شده است.

 

تغییر رنگ الکل صنعتی با مواد سفیدکننده

حسینی زاده با اشاره به اینکه اگر خوردن الکل در مبارزه با ویروس کرونا مؤثر بود که خود کشورهای چین و ایتالیا با اعتقادات متفاوت نسبت به کشورهای اسلامی باید خیلی بیشتر مصرف می کردند، می گوید: اینکه می گویند قرقره کردن الکل یا مصرف آن باعث از بین رفتن ویروس کرونا می شود، اصلا صحت ندارد و ایده علمی نیست؛ متأسفانه این تفکر باعث مسمومیت، کوری و یا مرگ افراد می شود.

 

وی با اشاره به اینکه متانول یا الکل صنعتی به عنوان حلال در محلول های چاپ، تکثیر، رنگ و جلادهنده ها کاربرد دارد، ادامه می دهد: این الکلی که سازمان غذا و دارو برای گندزدایی و ضدعفونی توصیه می کند، با الکل متانول (صنعتی) سنخیتی ندارد و اتانول است.

 

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز با اشاره به اینکه الکل متانول به خاطر جذب پوستی برای ضدعفونی و گندزدا استفاده نمی شود، بیان می کند: الکل فعلی موجود در داروخانه ها اتانول است.

 

حسینی زاده با اشاره به اینکه از متانول به عنوان سوخت در چراغ های الکلی و یا در ضدیخ خودرو استفاده می شود، می گوید: متانول حتی رنگ خاصی دارد ولی متأسفانه یک عده افراد سودجو با مواد سفیدکننده رنگ آن را تغییر و باعث مسمومیت مردم شدند.

 

مراجعه زودهنگام شاه کلید نجات از مرگ

وی با اشاره به تفاوت های بسیار الکل صنعتی با طبی یادآور می شود: الکل صنعتی سریعا پس از مصرف در عرض چند دقیقه بعد جذب سیستم گوارشی و حتی پوست می شود.

 

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز عنوان می کند: علائم مسمومیت استفاده از الکل صنعتی بین سه تا چهار ساعت و حتی تا ۲۴ ساعت بعد در قالب تهوع، استفراغ، درد شکمی، تضعیف دستگاه عصبی مرکزی و همچنین تاری دید (با وجود هوشیاری) نشان داده می شود.

 

حسینی زاده اظهار می کند: کسانی هستند که به صورت جمعی در عروسی، مناسبت ها و پارتی های خاص مشروبات الکلی را مصرف می کنند که همدیگر را می شناسند و وقتی که سه مراجعه کننده از یک منطقه را با سه بازه زمانی داشته باشیم یعنی همه گیری پیدا کرده است؛ بنابراین همراهان این کسانی که دچار مسمومیت با متانول شده اند، باید مراقب باشند و قبل از بروز علائم برای درمان مراجعه کنند چون با مراجعه زودهنگام و یا به موقع آن وقت امکان کاهش عوارض کوری و یا مرگ از سوی مرکز مسمومیت ها بیشتر است ولی اگر به مرحله تاری دید و اغما رسیده باشند، شرایط برای نجات جان بیمار خیلی سخت است.

 

وی با اشاره به اینکه تاری دید با هوشیاری شخص نشان دهنده مسمومیت با الکل متانول است، می گوید: توصیه می کنیم که این افراد یا اطرافیان که مصرف کننده هستند، هرچه زودتر به مراکز مسمومیت مراجعه کنند.

 

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز با اشاره به اینکه در جذب این مشروبات الکلی حالت بیمار سریع ظرف یک تا دو ساعت اول به شکل مستی است، یادآور می شود: پرحرفی، پرخاشگری برای مصرف الکل اتانول است که خیلی در متانول بارز نیست.

 

حسینی زاده با اشاره به اینکه تاری دید و کوری در مصرف متانول وجود دارد، می گوید: نسبت به همه مردم تأکید بر پرهیز از مصرف هر گونه مشروبات الکلی را داریم و در صورت استفاده نیز سریعا به مراکز مسمومیت مراجعه کنند.

 

نوجوانان و بانوان در میان قربانیان

سرپرست روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اهواز نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار می کند: طی چند روز گذشته بیش از ۴۵۰ مراجعه کننده به دلیل مسمومیت با الکل داشتیم که علاوه بر الکل صنعتی یک سری مواد توهم زا نیز اضافه شده بود.

 

حسین کاملی با اشاره به دستگیری متخلفان سازنده الکل تقلبی ادامه می دهد: برخی افراد با تصور اینکه مصرف الکل ویروس کُش است، نسبت به خوردن آن اقدام و در نتیجه جان خود را از دست دادند.

 

وی خبر می دهد: در بین مصدومان ناشی از مسمومیت با الکل نوجوانان ۱۵ و ۱۶ ساله و یا حتی بانوان هم بوده اند؛ همه آنهایی که مصدوم شده اند، الزاما مصرف کننده مشروبات الکلی نبودند.

 

سرپرست روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اهواز تشریح می کند: در این مسمومیت های اخیر یا غلظت الکل اتانول بالای ۹۰ درصد بوده، یا متانول را با اتانول مخلوط کرده و در نهایت یا اینکه وایتکس را به متانول اضافه کردند.

 

 

کلونی جمعیت زنگ خطر افزایش شیوع کرونا

کاملی با اشاره به اینکه عده ای از مصدومان نابینا شدند، ادامه می دهد: تا آخرین لحظه بروزرسانی آمار، بیش از ۴۵۰ مراجعه کننده ناشی از مسمومیت با الکل به ثبت رسیده است؛ از این بین ۲۶۵ نفر بستری و ۳۶ نفر نیز جان خود را از دست داده اند.

 

وی یادآور می شود: خانواده ها باید نسبت به فرزندان خود مراقبت بیشتری داشته باشند چون بین مصدومان افراد کم سن و سال نوجوان هم وجود داشته است؛ آنها باید به پیام های دانشگاه و حوزه رسانه های دیداری و شنیداری بیشتر توجه کنند.

 

سرپرست روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اهواز با اشاره به اینکه مردم باید اخبار را از طریق دانشگاه علوم پزشکی دریافت و به شایعات فضای مجازی توجه نکنند، اضافه می کند: تاکنون کلیپ های آموزشی بسیاری از سوی دانشگاه تدوین شده که مردم را به تماشای آنها دعوت می کنم.

 

کاملی در واکنش به اینکه برگزاری مراسمات عزاداری منجر به ایجاد کلونی جمعیت و در نتیجه افزایش شیوع ویروس کرونا می شود، بیان می کند: دو تجمع داریم یکی درب بیمارستان که کار پرسنل را مختل و باعث اُفت خدمات رسانی و یا انتقال ویروس کرونا می شود؛ دیگری نیز مراسماتی که برگزار می کنند.

 

وی ادامه می دهد: طبیعتا مراسمات عزاداری از سوی مردم برگزار می شود ولی به آنها توصیه می کنیم که به همدیگر دست ندهند و ضمن رعایت فاصله ها به نکات خودمراقبتی مانند استفاده از ماسک، دستکش و شستشوی مرتب دست ها توجه ویژه ای داشته باشند.

 

سرپرست روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اهواز در پایان می گوید: عدم طبخ غذا در مراسمات نیز توصیه می شود چون بیشتر باعث آلودگی می شود و یکی از دلایل انتشار ویروس طبخ غذاهای خام و سبزیجات نشسته است.

 

 

آسیب های الکل و کرونا دومینووار در حرکتند

سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اهواز نیز در گفتگو با خبرنگار مهر بیان می کند: متأسفانه آسیب های استفاده از الکل و مسمومیت افراد و همچنین مسئله ویروس کرونا به شکل یک زنجیره و دومینو به دنبال هم در حال حرکت هستند.

 

علی احسان پور ادامه می دهد: هم تلفات الکل و هم ویروس کرونا رو به هم افزایی هستند و باید زنجیره آن را قطع کنیم که در این زمینه اطلاع رسانی و فرهنگ سازی بهترین راه حل ممکن است.

 

وی در واکنش به اینکه برگزاری مراسمات عزاداری محلی برای شیوع ویروس خواهد بود، می گوید: برای یک جوان ۲۰ تا ۲۱ ساله ای که تا روز گذشته کنار خانواده بوده و به یکباره از میان آنها رفته باشد، به هیچ ترتیبی نمی توان جلوی برگزاری مراسم عزاداری را گرفت ولی باید با فرهنگ سازی مردم را به رعایت نکات بهداشتی تشویق کنیم.

 

سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اهواز یادآور می شود: باید با فرهنگ سازی و اطلاع رسانی از مصرف الکل و در نتیجه مرگ جوانان و نوجوانان جلوگیری کنیم؛ بنابراین بهترین راه جلوگیری از مصرف الکل است.

 

الکل های توزیعی در مراکز عمومی را نخرید

احسان پور اظهار می کند: مردم را به عدم استفاده از الکل دعوت می کنیم و در عین حال اینکه تحت هیچ شرایطی الکل دست ساز توزیعی در اماکن عمومی یا خصوصی مانند پارک، مراکز و محلات آن هم به وسیله افراد ناشناس را خریداری نکنند.

 

وی اضافه می کند: الکلی که در این نقاط مذکور توزیع می شود، قطعا مشروبات سمی و دست ساز است که استفاده از آن تبعات بسیار سنگینی از جمله نابینایی و مرگ به دنبال دارد.

 

سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اهواز در پایان تأکید می کند: هرچند باز هم به عدم استفاده الکل تأکید می کنم ولی اگر هم فردی قصد استفاده از آن را دارد باید نسبت به تهیه الکل از داروخانه اقدام کند.

 

به گزارش خبرنگار مهر، اما سوالی که اینجا پیش می آید این است که آیا همه این افراد الکل را فقط برای پیشگیری از مبتلا شدن به کرونا مصرف کرده اند یا عامل دیگری نیز در مصرف بالای این همه الکل آن هم در این مدت کوتاه وجود داشته است؟

 

در هر دو مورد این خانواده ها هستند که با مدیریت درست و کنترل فرزندان نوجوان و جوانشان برای رعایت تمام نکات در این روزها (از خارج نشدن از خانه تا نرفتن به اماکن عمومی و مکان هایی مانند قهوه خانه و کافه ها) از وقوع حوادثی این چنینی جلوگیری کنند.

 

متأسفانه هنوز هم قهوه خانه هایی در مناطق مختلف اهواز مخفیانه با راه دادن افراد خاص تحت عنوان دوستان و آشنایان به فعالیت های قبلی خود ادامه می دهند؛ بنابراین هوشیاری و مراقبت خانواده ها در این ایام باید دوچندان شود.

 

هرچند مسئولان باید مراقبت لازم را برای جلوگیری از تجمعات داشته باشند ولی در این بین همکاری مردم را هم می طلبد که باید پررنگ تر از قبل با اقدامات خودکنترلی از افزایش آمار مبتلایان به ویروس کرونا جلوگیری کنند.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.